söndag 29 maj 2011

Odlingsglädje!


Det är inte direkt så att jag har några jätteland. Än så länge ryms allt i några gamla rostiga spannar, en zinkbalja, en pallkrage.. och så de där två svarta liggande plastsäckarna där en hoper nyss omskolade växter står i sina krukor och pytsar. Det där sista är nog inte helt optimalt. Men det var det bästa jag hade att erbjuda dem just då.

Ska försöka få till några tillfälliga växthus av byggplast, med nåt slags regelverk av trä. Jätteenkla, bara som uppochnervända lådor (kaaaanske med öppningsbart tak), som jag kan ställa över de växter som har störst behov av skydd och värme. Chili, paprika, tomater och kanske basilikan.

Idag ska det bli en pallkrage till! Den ska få gul lök i sig. Och inomhus har ryska dragonfrön fått komma ner i jord. Rysk är inte lika smaskens som fransk, men tåligare. Och med tanke på hur bevandrad jag är i det här med odlande så är 'tålig' nåt att gilla. (Och med tanke på hur jag är i köket så gör det antagligen ingen större skillnad i slutänden om jag lagar maten med rysk dragon eller fransk...)

Vad glad jag är att jag äntligen fann mina frön i förrgår!
De var förstås i en av de allra första kartonger som bars in från förrådet. En såndär kartong som jag tittat ner i och tänkt 'nej, de där grejerna är för svåra att hitta en plats för än så länge', och sen glömt bort. För fröna var förstås i ett av kartonginnehållets undre lager.

Bortskämd och välsignad är jag också! En vän kom och hälsade på. Ur bilen plockades tre spadar, ett lite litet spett, en liten skottkärra, en bågsåg, en yxa, en säck torv, en liten korg, några lerkrukor.. en flaska lysfotogen till dasslyktan.. 'försöker minnas allt' ..och genomskinlig plast som odlingarna kan värma sig i. :D

Och igår fick jag fem tomatplantor av en annan vän.
Och jag vet att jag kommer att få en lie av en tredje.

Hur bra får man ha det?

*

Just nu har jag dessutom en gäst i Längtanstorpet. Brorsdottern Elin är på besök några dagar. Myyyyyyyys!

Bilden: De samlade odlingarna. Förutom att spannarna som står just där är tomma och väntar på varsin tomatplanta, och två spannar med små plantor i står på ett annat ställe. Och de där lökfröna jag pratade om tidigare i inlägget har fått sin pallkrage och sin jord, så nu ÄR det två pallkragar. Ju. Som synes. Jippie!

Lev mjukt (sommaren är på gång!)
/Lotta

onsdag 25 maj 2011

Man tager vad man haver.








Utbyggnaden jobbas det med, men tills den är klar så har jag en provisorisk utedusch. Den har jag säkert nämnt i nåt inlägg tidigare. Kanske har jag tillochmed hunnit skriva att en vän gick igenom skräphögen och hittade grejor för att piffa till den lite och ge den sidoväggar? Sen piffade jag lite extra med hjälp av balsnöre och mitt duschdraperi. :D

De två sista bilderna är utsikten inifrån duschen. Man kan välja att titta på tokvackert, eller skräphögen. Idag ska jag testa duschen för första gången, faktiskt. Lite spännande, inte främst på grund av piffandet, utan för att det är nåt som inte riktigt är som det ska i varmvattenberedaren, så vattnet är växelvarmt. Och därmed också växelkallt.

Lev mjukt (och gör det bästa av det ni har)
/Lotta

måndag 23 maj 2011

Med lust och fägring stor..




Lyckokatten. Fluffmjukaste kärlekaste katten. Alla borde få ha en.
Jag är glad att hon vill bo här med mig.

Och äääntligen har jag fått ut några småplantor ut i den stora världen. Det var inte helt lätt att hitta en plätt som både kan tänkas vara trivsam för växter, OCH inte kommer att grävas på, köras över med stora maskiner, eller råka ut för nåt annat renoveringsrelaterat. I vänstra hinken, pyttiga små lavendelbebisar. I högra, små rosmarin. Hinkarna såg lite ensamma ut, så jag letade i gömmorna och fann ett vackert gammalt hjul.

Nu ska jag ta med mig kaffe, katt och en bok, och sätta mig på trappan och njuta av mitt lilla paradis en stund. Boken? 'Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann'. Jag har ju SAGT att jag gärna är först med det allra senaste. :p

Lev mjukt (och njut)
/Lotta

fredag 20 maj 2011

Lilla paradis...





Vackra lilla ställe!

Idag kom jag på att jag inte riktigt har kollat vad jag har för träd i min allé. Nu vet jag. Det är alm, och lönn, och allra närmast huset får ett av äppelträden vara med och leka också. Almarna har massor av frön. Och även om jag plockar rent så högt jag når, så har de så att det räcker och blir över.
Kanske måste jag snart göra mig en sallad av vad min trädgård har att erbjuda? :D

De plantor jag orkade skola om igår har fått vara ute i solen en stund idag. Jag tänkte orka plantera om ännu fler idag, men vete katten faktiskt. Ska göra lite andra nyttor först, och se hur mycket ork som blir över. Men så behöver ju köksgolvet en såpskurning till, också... Jag har lite svårt att besluta mig för vad som har högst prio. Och även om jag har mer ork än jag förväntat mig i det här stadiet av återhämtningen, så är det inte såpass att en normalpresterare skulle märka att jag ens rör mig, antagligen. Själv är jag dock djupt imponerad.

Har hämtat nya delar till Lillskrotan så att hon får bli hel(are) och ombesiktad och klar. Hon ska antagligen lagas uppe på lagårdsloftet. Borde funka. Det ska ju hålla för en traktor, så varför inte för Lillskrotan? På gården är det för lerigt för att hålla till.

Nej, in och diska med mig!
Sitta här å blogga.. vad är det för sätt?


Lev mjukt
/Lotta

tisdag 17 maj 2011

Inredning, försök #1.




Nä. Jag skojar ju bara. Det där var när det kändes som värst rörigt i köket, med miljoner saker som inte hade nånstans att ta vägen.
Nu är det lite bättre. Ganska mycket bättre, faktiskt.
Men ni får ingen ny bild förrän det är MYCKET bättre.

På en av bilderna ser man lite av dörren-till-utbyggnaden, den som skavde i sinnet och som ska bli utbytt mot en slät dörr som får bli griffeltavlefärgs-målad och agera komihåg-grej.

Lev mjukt
/Lotta (som med mycket möda och stort besvär faktiskt lyckas få ett och annat gjort idag. Men inte går det fort, inte.)

Vila, vila, vila.

Det tar tid att landa. Försöker acceptera det och låta mig vara slut när jag är det, och njuta av energin när den finns där. Gråta när det är det som behövs, och se till att få i mig mat och vatten ungefär när jag ska.

Min hyresvärd är SNÄLL. Han har satt in en nyproducerad modern spegeldörr in till det som ska bli utbyggnaden (där tvättstuga och badrum hamnar). Jättefin är den. Men den krockar väldigt med de GAMLA fina spegeldörrarna, och det har skavt lite i mig. Igår vågade jag ta upp det med honom, och försiktigt fråga om han hade nån annanstans han kunde ha användning av den ny-fina dörren, och om han möjligen kanske hade nån gammal slät skruttig innerdörr som jag kunde ha istället, och som jag kunde måla med griffeltavelfärg på den sidan som är in mot köket?

Johodå. Det går att ordna.

ÄR jag bortskämd och välsignad, eller? :D

*

Idag ska det vilas. Och försiktigt plockas lite bland mina grejer, och hittas förvaringsställen. Och vilas. Det är återhämtning som gäller i första hand. Resten får ta den tid det tar. Faktiskt.

Lev mjukt
/Lotta

söndag 15 maj 2011

Listigt!

Det är för tidigt på morgonen för att tänka så mycket, ta en massa bra foton eller formulera mig väl. Och listor är KUL! Så här kommer lite onödigt vetande om Lottan:

*

Namn - Charlotte.
Piercingar - Bara i öronen numera. Det fanns en gång en i underläppen också.
Tatueringar - Jepp: Samisk gudinna på vänster handled, två fjärilar på vänstra sidan av ryggen/axeln, och lite text på högra sidan. En till tatuering på önskelistan.
Längd - 161cm.
Skostorlek - 38.
Hårfärg - Hyfsat mörk brun, numera vackert utblandad med grått.
Är du kär i någon - Ja. Och det vägrar uppenbarligen att gå över.
Önskar du att du bodde någon annanstans - Är du galen? Nån annanstans än i Längtanstorpet? Näääääää

Tänker du på självmord - Nej. Eller jo, när det varit för tungt för länge. Men jag har bra strategier för att klara mig igenom det. :)
Tycker andra att du är attraktiv - Det finns de som påstår det. Och jag försöker tro på det. Men det är lite krångligt, såntdär.
Dricker du - Vatten, kaffe =) Och i väldigt sällsynta fall ett glas rött eller en whisky. Men alkohol är inte riktigt min grej.
Använder du droger - Räknas nikotin? Slutat röka, men snusar ännu.
Vilket shampo använder du - Ett jättebra, från www.tvaleriet.se
Vilken parfym använder du - Ingen. Luktar jag nåt annat än mig själv så är det doftrester från den tvål jag använt, eller kanske beckolja om jag varit på fisketur...
Vad är du rädd för - Oh, en massa saker. Men jag försöker att inte låta rädsla styra mitt liv.
Gillar du att tvätta - Har man tillgång till tvättmaskin är det väl inte ett särskilt stort problem. Och snart har jag alldeles eget badrum och tvättstuga. Tills dess tvättar jag hos grannen. Det funkar bra det också. Tvättandet är för den delen en trevligare upplevelse sen jag började med tvättnötter för nåt halvår sen eller så. Prova vettja!

Din första:
Operation: Gallan, tror jag. Nån gång på nittitalet.
Första piercingen: Öronen.
Första priset: Ingen aning.
Första sporten du började med: I organiserad form? Då har jag nog inte börjat ännu. LEKT det mesta, har jag nog däremot gjort. Leka är roligare än att vinna/förlora.
Första husdjuret: Hund? Eller katt? Jag minns inte.. Kaniner?
Första semestern: Första semesterresan? Den första jag kan minnas gick nog antingen till Norge eller Rhodos. Vet faktiskt inte vad som kom först. Annars är det väl stugan i porjus som varit målet när det funnits tid och råd.
Första konserten: Hmmm. Jag vet faktiskt inte. 'funderar'

Just nu:
Äter du: ..faktiskt ingenting ännu. Men snart. Då blir det yoghurt/grädde/banan.
Dricker du: Kaffe.
Ska du: Äta frukost. Vandra hund. Städa i köket. Sätta ut lite plantor i några gamla rostiga hinkar jag funnit här på gården.
Lyssnar du på: Kylskåpets surrande. Fågelsång.
Väntar du på: ...att komma till slutet av den här listan.
Tittar du på: Min vackra djuprosa pelargon.
Har på du på dig: Mörkblå jeans och min nyfådda tunika.

Din framtid:
Barn: Ja tack. Men det är inte så särskilt sannolikt.
Giftemål: Som singel känns det väldigt inaktuellt.
Karriär: Nej. Jag siktar på ett gott och levande liv.

Har du någonsin:
Kysst en främling: Ja. I forntiden.
Tappat bort glasögon/linser: Det har hänt.
Brutit ett ben: Svansbenet. Nåt revben. De flesta tår har fått lite väl mycket stryk också.
Rymt hemifrån: Johodå. Cirkusar har fortfarande en väldig dragningskraft, men jag har slutat rymma iväg med dem.
Röntgats: Ja.
Gråtit när någon dött: Ja.
Ljugit för någon: Ja, men jag är väldigt kass på det och undviker det. Bättre att leva att genomskinligt liv där man inte behöver dölja, förvränga och mörka.
Varit i slagsmål: Ja.
Blivit arresterad: Inte vad jag minns.

Tror du på:
Gud: Pja.. Nåt slags högre kraft tror jag absolut på. Jag är inte så noga med vad den kallas.
Mirakel: Absolut. Mitt liv är fullt av dem!
Aliens: Har inte nåt direkt behov av att ta ställning i den frågan.
Magi: Ja.
Himlen: Nåt mer än det här vi är i just nu, absolut. 'Himlen'? Vet inte.
Tomten: Nja. Samma högre kraft, annan säsong/annan outfit.
Änglar: Ja, min värld är full av dem. Finisar!!!

Senaste:
Film du hyrde: Det minns jag faktiskt inte. Hände det kanske nångång på nittiotalet? Kaanske?
Film du köpte: Första SHREK-filmen. Rooolit!
Låten du lyssnade på: Lucky/ Jason M'raz
Låten du hade på hjärnan: True Colors/ Cyndi Lauper
Personen du ringde: En av mina bröder.
Program du tittade på: Minns inte. Har ingen TV själv.
Person som du tänkte på: Min mamma.

Favorit:
Mat: Kött, fågel, fisk, ägg.. och grädde, smör och Åsens gammaldags mjölk. Smaskens!
Låt: Something for nothing/ RUSH
Sak att göra: Upptäcka LIVET.
Dryck: Vatten.
Bil: En som fungerar och är billig i drift.

Antal:
Gånger ditt hjärta brustit: Många fler än de gånger min känsla varit äkta och djup. Jag tror mitt hjärta brister lika bra av avvisanden som av äkta Sårad Kärlek.
Hjärtan brustit på grund av dej: Mitt spontana svar är Noll. Antagligen har jag fel. Och hur ska jag veta?
Personer från grundskolan du har kontakt med: En handfull. Facebook är inte BARA dåligt. :D
Ärr du har på kroppen: Hyfsat många. Men bara tre som är mer iögonfallande.

Senaste:
Tidning du läste: Nån av leva&bo-tidningarna jag har liggande ute på dass.
Personen du fick mail av: Den som förhoppningsvis kommer att vara min rektor det närmaste året.
Personen du fick brev av: Handskrivet brev? Fina EMMA. :)
Personen du fick sms av: En bror som äntligen kommit sig hem till norr efter ca 120mils färd härifrån Längtanstorpet.
Saken du köpte: Den här datorn.

Övrigt:
Vad har du gjort idag: Inte mycket alls, faktiskt.
Var det kul: Det är kul att vakna och fatta att jag bor i Längtanstorpet!
Hur tidigt stiger du upp: När solen väcker mig.
Gillar du att slåss: Nej, varken med ord eller knytnävar.
Vad ska du göra ikväll: Jag får antagligen besök, så jag ska umgås!
Är du seriös: Med att jag ska umgås? O ja.
Var har du ont: I munnen. Men det blir bättre och bättre.
Använder du hårspray: Nope. Inget jox i mitt hår, tack.
Kan du stå på händer: Jag har inte lärt mig balansera den här nya liiilla kroppen, så det går inte särskilt bra. Mot en vägg kan jag!
Håkan Hellström eller The Ark: Kan jag inte bara svara nej tack på båda?
Salt eller socker: Salt.
Gillar du ketchup: Nope.
Är du glad nu: Faktiskt.
Var du glad igår: Igår var jag faktiskt ganska ledsen. Massa saknad. Men är å andra sidan glad att jag har människor att sakna.
Känner du nån som jobbar på sjukhus: Ja.
Stockholm är: ..precis motsatsen till hur och var jag behöver bo för att må bra.
Kan du sjunga: Alla kan sjunga. Sen hur proffsigt det låter är en annan femma. Jag har en 'bruksröst', och den duger prima åt mig.
Mer värt än guld: Mina människor.
Spaghetti eller makaroner: Nej tack.
Ett land jag helst vill besöka: Mitt potatisland! Just ja, det existerar inte ännu..
Påsar: Har jag väldigt väldigt många av, märkte jag när jag städade min bil. En hel påse proppfull av prydligt hopvikta påsar.
Ska bli skoj: Att fortsätta bo in mig i Längtanstorpet, och upptäcksfärda mer av omgivningarna.
Ska inte bli skoj: Att städa köket. Det ska göras IDAG.. är min plan.
Sparar till: En buffert. Bra att ha när man är torpare. :)

Lev mjukt
/Lotta

lördag 14 maj 2011

Lyckokatt..



Igår pågick lite gjutande för badrums-/tvättstugeutbyggnaden. En peng trycktes ner i betongen åt det håll solen går upp. Det ska bringa lycka till familjen. Det råkade bli fel hörn, så en peng till trycktes ner. På natten lyckades katten Tävan - som ska vara innekatt ett tag för att lära sig var hon bor och med vem - öppna ett fönster och smita ut. Hon ville nog bara försäkra sig om att allt skulle bli så lyckosamt och fint som möjligt...
Hon kom tillbaka efter två timmars upptäcksfärd här i vår magiska värld och ville ha kärlek.

Lev mjukt (så mjukt som en Lyckokatts päls)
/Lotta

Leta gärna upp LÅTEN Lyckokatt, och lyssna på den. Nicolai Dunger tolkar Edith Södergran.

tisdag 10 maj 2011

Går in för landning..

Åh!

Idag har elaka tanden opererats ut.
Om max fyra dagar ska jag kunna gapa igen, och inte längre ha ont. Hurra!
Däremot så blev jag inte alls så sederad som jag 'skulle', och tandläkaren uttryckte förundran (och en ursäkt) pga hur medveten och vaken jag var under ingreppet, och hur obehagligt jag - väldigt uppenbart - upplevde det.

Jag vet inte riktigt vad det är som gör att jag inte funkar som andra - om det helt enkelt är att kroppen hela tiden är på sin vakt mot potentiellt farliga situationer, eller vad det är som gör att inte ens värsta hästdosen hjälper.

Jaja. Tanden borta. Nu kan jag börja landa. Det blir fint. Jag har längtat.

*

Torpet är fullt av liv!
Inte bara allt det där som växer, utan även två bröder och en brorsdotter (den tredje broderns barn). Svartahunden förstås, och sen igår även katten Tävan. Kärlekskatten. Och så jobbar hyresvärden på med vidare renovering, och idag har en grävare varit här igen och grejat.

Jag är trött, trött, trött.. och bortskämd och välsignad.

Lev mjukt
/Lotta

söndag 8 maj 2011

Skogspromenad med svartahunden.












Målet är att ta oss ner till sjön, och kanske tillochmed sjösätta båten som vi vet finns där nånstans. Innan vi går stannar vi till, precis vid vår lagård, och tittar upp mot andra hållet, vägen mot närmsta (enda) grannen.
Sen ger vi oss in i vår magiska trollskog. Faktiskt njuter vi av varje steg.

Tredje bilden från slutet - vi skymtar sjön!
Näst sista bilden är 'stigen' som skulle tagit oss till båten om vi fortsatt. Men vi bestämmer att vi nog kanske vill röja lite försiktigt kring stigen, så vi beslutar att återkomma senare med lämpligt röjningshjälpmedel till hands.
Sista bilden: Var var det vi KOM ifrån egentligen? Ja, DÄR är den stigen! Eller..?



Det är inte bara i torpet och bland det som växer därikring som det märks att ingen har skuttat omkring och levt här på ett bra tag.
Det känns helt otroligt att den här vackra lilla världen har stått här och väntat på en Lotta och en svartahunden hela den här tiden. Att ingen annan hamnat här, för längesen!

Vi leker och vi äventyrar och vi upptäcker.
Och vi är såååå lyckliga.

Lev mjukt
/Lotta

lördag 7 maj 2011

Glädje...





Nu har jag såpskurat golvet i salen (har rejäl träningsvärk i rumpan efter att ha knäskurat i 2,5 timme, men inte på knä utan på huk) och kan ägna mig åt att bara njuta av vackra golvet och av mina fina dörrar och fönster, tills hyresvärden varit här och satt in kyl/frys och spis i köket och fixat lister och småjox. Sen är det kökets tur att såpskuras. Och möblerna får börja flytta in i salen. Och lagom tills jag möblerat salen så är nog köksgolvet torrt så jag kan flytta in där också.

Har jag sagt att jag är bortskämd och välsignad?

Lev mjukt
/Lotta

torsdag 5 maj 2011

Fotopromenad!








Den ALLRA första bilden, tillagd senare: Växten på den första bilden (ja den första EFTER den allra första.. äh.. fatta vad jag menar), har taggar. Arga taggar. Gör det bestämningen enklare? :D

Försöker lista ut vad det där första är. Krusbär? Vinbär? Nåt annat?
Andra bilden är iaf hallon, så långt har jag kommit.
Inte själv, utan förstås med benägen hjälp av såna som ser skillnad på mer än björk och kantarell.

Tredje bilden är skrotiga hinkar jag funnit, och tänker plantera nåt i så småningom. Vet inte riktigt var de ska få stå sen. Eller vad det är jag tänker plantera. Men fint ska det bli!

Åsså har jag ju gjort Lillskrotan fin inför sommaren. Va tycks?

Sista bilden är mitt salsgolv under slipning.
Det ska in lite lister och grejas lite eluttag och annat smått och gott, men snart kan jag såpskura och flytta in!

Längtalängtaläääääääääängta...!

Lev mjukt (och njut av det som växer)
/Lotta

onsdag 4 maj 2011

Inte många knop...




Eftersom jag är rätt skrotig och mest bara försöker att så bra som möjligt ta mig till tisdag, när de opererar ut min tand, så blir det inte särskilt mycket gjort. Svartahunden tränar på att vila-under-husvagnsbord. Jag stickar på mitt projekt. Första bilden är de 50 första varven på en ärm. Det är så långt som jag kommit mig på projektet.. Andra bilden är en påminnelse om ungefääär hur koftan ska se ut i slutänden. Fast stickad med ekologiskt gutegarn, grått och vackert. Och med V-ringning istället för rund. Och med den där avskärningen lite högre upp under bysten. Oooooch med en lång vacker opraktisk alv-huva.
Har redan kommit på en ändring till, som inte blir av (för jag vill inte repa upp det lilla jag redan stickat). Jag skulle förstås ha gjort ärmen en liten aning 'för lång', och gjort tumhål! Men det får bli i framtiden, om jag nånsin stickar nån fler likadan.

Den väldigt tjusiga talmetern (som ligger med garn och stickor på den där första bilden) är det enda mätredskap jag vet var jag har, så det får funka att mäta stickade centimetrar med den.

Lev mjukt (i den takt som passar er)
/Lotta

tisdag 3 maj 2011

Det närmar sig...




Fina spiskåpan har blivit svart sen jag sist såg den. Det funkar det med. Tapeten är samma som jag valt till hallen, eftersom målarn och hyresvärden inte kunde enas om vilken ljus enfärgad tapet som kunde tänkas passa till både panelen och dörrarnas färg (det var de instruktioner/önskemål de fick, nämligen). Så värden chansade på att jag skulle gilla den gröna även i köket. Och grönt kök är fint, så det är också helt okej. :)

Den andra bilden är av salens väggar. Beige. Det blir en bra bakgrund till Lottiska färger, möbler och prylar. You'll see!

Idag har jag premiärdiskat i Längtanstorpet, och snart har jag en liten skrubb färdigfixad därinne och kan ställa in några kartonger dit så att jag får lite utrymme ute i förrådet-i-lagårn och kan rota runt lite bättre bland mina grejor.
I helgen är tanken att torpet ska vara redo för att såpskura golven och sedan flytta in mig, mina grejor och svartahunden. På söndag kommer två av mina bröder på besök och stannar i några dagar. På måndag flyttar kärlekskatten Tävan in (hennes kompis Knäppis har tyvärr varit på fel ställe - vägen - vid fel tillfälle, så det blir bara en katt). Och på tisdag opereras min bråkande tand ut.

Om vädret känns lämpligt imorgon så går nog svartahunden och jag på en promenad ner till sjön och sjösätter båten. Ska försöka komma ihåg att ta med kameran isåfall, så ni får se.

Lev mjukt
/Lotta (som ser ljuset i slutet av tunneln igen)